Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A batyki tigris legendája

2010.11.17

A mi Batykunk kis falu, de azért fellelhető pár kisebb legenda.

 

Ez a történet a második világháború utolsó évében vette kezdetét. Akkor, amikor a németek hátrálni kezdtek az előre törő szovjet sereggel szemben.

Kiderült, hogy megfordultak erre felé német tankok is, mivel a közelben állomásoztak az 509-es Tigris nehézharckocsi - hadosztály egységei.

A T-34-es Tigrist a német hadsereg 1942-ben állította hadrendbe. Az új nehézharckocsi abban az időben a háború legerősebb tankja volt, 88 mm-es lövege félelmes tűzerőt képviselt. A gyártás egyszerűsítése céljából a testet és a tornyot is függőleges falakkal gyártották, de mivel nagyon vastag volt a páncélzata, így nem vált sebezhetővé. A szövetségesek úgy tartották, hogy egy Tigris kilövéséhez öt harckocsi kell.

 

A kutatások is igazolják, hogy a háború után a faluban különböző hadifelszerelések -köztük harci járművek- maradtak vissza. A németek menekülés közben állítólag saját tankjaikat is felgyújtották.

 

A legenda abból ered, hogy nincs bizonyíték arra nézve, hogy az itt áthaladó német egységek valóban felgyújtották volna-e tankjaikat.

 

 A történet tényéhez hozzá tartozik, hogy Béres Katalin a Göcsej Múzeum régésze beszélt emberekkel, akik abban az időben éltek itt, illetve emlékeztek erre a dologra. Többségük tudott a Tigrisről és olyan is akadt, aki látta, amint a németek menekülés közben hátrahagyták a tankot. Mindenki mást mond az esettel kapcsolatban. Van, aki azt mondja, hogy a németek maguk álltak be a tankkal egy tömésgödörbe, mások szerint otthagyták az országúton, miután elfogyott az üzemanyaguk, és később a falubeliek tolták be az első gazda kertjébe, vagy felgyújtották, hogy ellenség ne szerezhesse meg a tankokat.

 

Itt Batyk területén belül a források a Dózsa illetve a Fő utat említik meg. Dózsa utcában egy-egy  híd szétbontása, felújítása közben még napjainkban is találtak egy-egy lánctalp maradványt.

 

A Fő utcán H. Jánosék házának udvarában János bácsi állítólag talált egy T 34-es, német tankot. Ezt úgy mesélte el nekünk, hogy ásás közben az udvarban találta meg a tankot. Ő és a fia bele is mentek kipróbálták és kimerték belőle a vizet. Majd visszatemették és nem mertek róla beszélni. Úgy gondolták emiatt akár be is perelhetik őket így nem beszéltek a tankról nagyon hosszú ideig. A tank egyes –mozdítható- részei sokáig pihentek az udvari sufniban. Később ezeket a részeket Hodvogner úr gyermekei elvitték a házból egy hulladékgyűjtés alkalmával. De még mindig azt állítják, hogy érdemes lenne megkeresni az elásott Tigrist.

 

A Batyki Tigris neve még mindig jelen van a Batyki falu közösségében, mert még mindig emlegetik, hogy mi történhetett, hol van esetleg ez a tank. Hallottunk egy s mást a felnőttektől, idősektől és ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy szeretnék megtudni minél több érdekességet ezzel kapcsolatban.

 

Fontosak a legendák, mert megtudhatjuk, hogy mi történt a múltban és, hogy milyen is volt akkoriban ez a falu. Milyen érdekességek voltak abban az időben. Azzal, hogy érdeklődünk a múltunk iránt nem merül feledésbe településünk története. Minél többet megtudunk a múltról, annál jobban fogunk kötődni a falunkhoz. 

 

Az tény, hogy Batyk területén maradtak fenn legendák. Lehet, hogy ez nem érdekes más emberek számára, de akit érdekel a falu sorsa és, hogy milyen volt Batyk régebben az biztos, hogy foglalkozni fog ezzel a legendával.

Egyszer talán bebizonyosodik, hogy ez a legenda, több egy mesénél és tárgyi bizonyíték is előkerül majd, hogy tényleg ott van egy tank a föld mélyén valakinek a földjében.

Írta: Sipos Bianka