Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az elsüllyedt harang legendája

2010.11.17

Ez a régi batyki legenda, még a török időkből származik, amiről most mesélünk.

 

Ebben a vészterhes időben a mi –mára már elpusztult- templomunk az aranyodi hegyen állt, a most „Kelemen-sűrűnek” nevezett helyen. Itt még megtalálhatók a templom alapjai. A ma élő idősebb falusiak még emlékeznek, hogy ezen a helyen láttak előbukkanó emberi csontokat, ezek a templom melletti elhagyott temetőből kerülhettek elő.

Ennek az elfeledett templomnak a harangjáról szól a történetünk.

A harangot a falubeliek le akarták venni a templomukból, hogy megmentsék a török elől, akik mindent leromboltak vagy elvittek. Ám a templom a nagy domb tetején állt, a harang nehéz volt és legurult. Még 3 pár ökör sem tudta kihúzni a vizenyős talajból.

 

Az is előfordulhat, hogy a törökök akarták elvinni a nehéz harangot és úgy gurult a mocsárba.

Egy másik feltevés szerint a harangot sikerült elrejteni a török elől valahová a Zala folyó mocsaras, de biztonságos területére. Sajnos az idők változtak és azok, akik tudták a rejtekhely hollétét a XVII. század végére mind meghaltak. A harang legendája azonban megmaradt.

 

Sokan próbálták megkeresni, az idők folyamán az elveszett harangot. Állítólag pár évszázaddal ezelőtt a falubeliek mégis megtalálták a harangot, amint félig betemetve feküdt egy gödörben valahol a Kemenes-sűrűben. Az emberek összefogtak és 3, vagy 6 pár ökörrel megpróbálták felvontatni a harangot a meredek domboldalon. Sikerült megmozdítani és vontatni a harangot a dombra fel, de a kötél elszakadt és a lendülettől a harang visszaesett a mocsárba. Most már olyan mélyre süllyedt a legenda szerint, hogy lehetetlen volt a felszínre hozni.

Abban megegyezik a szójárás, hogy a harang még mindig ott van belesüllyedve a talajba.

 

Több száz év elteltével is emlékeznek Batyk lakói a régi falu helyére és erre a népmondára. Még ma is élnek a faluban, akik a nagyszüleiktől hallották, ők meg az ő nagyszüleiktől. Tőlük hallottuk mi is. Igaz-e vagy nem?

 

Mi már csak kirándulni járunk oda. Sok szép védett virág nyílik arra.

Batyknak azonban sikerült –az évek múlásával- újra és újra talpra állnia, azért élhetünk mi is itt e faluban.

Kép

Készítette: Litvai Bálint